Logo Floor
Het verhaal van

Marjan

De van oorsprong Friese Marjan Veenstra streek zo’n 30 jaar geleden neer in het Zuid-Hollandse Rotterdam. Een sprong in het diepe om haar man de kans te geven zijn droomstudie na te jagen. De intentie om na vijf jaar weer terug te keren naar haar geboorteplek is niet helemaal uitgekomen. Inmiddels liggen haar wortels hier en heeft ook zij haar droom waargemaakt: werken als zelfstandig professional. In deze rol geeft ze trainingen en begeleid ze processen, met name in het onderwijs en de zorg. En alles wat ze in haar werk heeft geleerd? Dat wil ze graag doorgeven als vrijwillige FLOOR-coach. Met inmiddels 2 trajecten op de teller bezit Marjan over genoeg mooie verhalen. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Hoe ben je als coach bij FLOOR jongerencoaching terecht gekomen?

“Ik heb Gigi Dingler, voormalig directeur van FLOOR, leren kennen via het initiatieven collectief. Hier werk ik als zelfstandig professional en FLOOR jongerencoaching maakt deel uit van dit collectief. Mijn interesse werd gewekt door de manier waarop Gigi sprak over FLOOR. Het maakte me nieuwsgierig en liet me inzien dat ik graag, naast kartrekker en aanjager, óók met m’n poten in de klei wil blijven staan. Ik kan altijd wel alles van bovenaf aanvliegen, maar soms is het goed om te ervaren hoe het in de praktijk gaat. Mijn instap binnen FLOOR ging dus eigenlijk heel geleidelijk. Het ene praatje leidde naar een volgend gesprek en uiteindelijk concludeerden we samen dat het een goed idee zou zijn om aan de slag te gaan als FLOOR-coach.”

Wat stimuleerde jou in te stappen als FLOOR jongerencoach?

“Bovenaan mijn CV en LinkedIn-profiel staat mijn motto en eigenlijk past deze hier naadloos in: ‘Voor mij staat iedere keer de vraag centraal op welke manier mensen, jong en oud, zich optimaal kunnen ontwikkelen, hun leven betekenisvol kunnen vormgeven en hun eigen keuzes kunnen maken.’ Ik geloof er namelijk in dat wie je ook bent je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen. We kunnen allemaal betekenisvol zijn, voor zowel jezelf als voor een ander. Dat beseffen en daar naar leven? Dat gun ik iedereen! Dat is gelijk ook mijn innerlijke drive om dingen te doen en dus ook om bij FLOOR in te stappen. Er staan op dit moment nog zoveel mensen aan de zijlijn die graag willen studeren of werken, maar de kans niet krijgen. Dat moet en kan anders! En dat is precies waar FLOOR jongerencoaching met behulp van de Person Centered Planning methodiek naar stuurt. Bij deze methodiek draait het namelijk niet om hoe het hoort, maar hoe de jongere op zijn of haar eigen manier kan bijdragen. En dat vind ik onwijs mooi!”

Je bent op dit moment actief aan het coachen. Kun je ons een kijkje geven binnen jullie traject, waar werken jullie samen aan?

“Op dit moment ben ik zowel een traject aan het afsluiten als aan het opstarten. Ze zijn beide nu al totaal anders! Mijn eerste traject was er eentje geregeld vanuit het Goldschmeding project. Dit betekent dat ik als coach werd gekoppeld aan een VSO-leerling die werd aangedragen door de school waar hij op dat moment studeerde, omdat zij kans op groei zagen. En dat zagen ze goed! Want hoewel dit traject in het begin echt even aftasten en zoeken was en vooral bestond uit elkaar beter leren kennen, heeft mijn coachee het afgelopen jaar veel stappen gezet. Toen we begonnen zat in hij in zijn laatste jaar en was hij klaar om de overstap naar een mbo-entreeopleiding te maken. Inmiddels heeft hij deze opleiding bijna afgerond en stroomt hij, als het goed is, straks door naar mbo-2. Een hele prestatie en als het aan hem ligt een van vele. Zijn droom? Uiteindelijk mbo niveau 4 afronden om daarna iets in het onderwijs te gaan doen.

Natuurlijk gaat het niet alleen om het eindresultaat, maar ook om de weg daarnaartoe. Wat hem goed heeft geholpen zijn de Person Centered Planning kaarten uit de werkmap die je krijgt wanneer je bij FLOOR instapt. Hij heeft daardoor veel scherper inzichtelijk gekregen waar zijn kwaliteiten liggen, waar z’n emmer van overloopt en hoe hij dit in het vervolg kan voorkomen. Maar óók hoe hij zijn netwerk op de juiste manier kan inzetten. In het begin had hij een ontzettende aversie tegen het woordje netwerk. Hij was zo gewend om z’n eigen boontjes te doppen dat hij het liefst alles zelf deed. Maar gaandeweg is de definitie van het woordje netwerk toch opgerekt. Zo heeft hij bijvoorbeeld zelf zijn mentor van zijn oude school benaderd om binnenkort eens te kletsen over het onderwijs en over welke kwaliteiten je moet beschikken om een goede docent te worden!”

Wat vind jij het meest bijzonder aan jouw traject?

“Wat als eerste in me opkomt is dat ik er zelf óók heel veel van heb geleerd. Ik mocht door de ogen van een jongere kijken en daardoor zien waar hij doorheen gaat. Het maakte me op de een of andere manier erg bescheiden en liet me beseffen dat iedereen een ander pad bewandelt. De een met beduidend meer uitdagingen dan de ander. Wat ik nog meer bijzonder vind is dat hij echt heeft geleerd dat hulp vragen niet hetzelfde is als falen. Sterker nog, hij ziet nu in dat hulp vragen je juist krachtig maakt en verder kan brengen! En dat is prachtig om te zien.”

Wat vind jij het mooiste aan FLOOR jongerencoaching?

“Wat ik zo mooi vind aan FLOOR is dat het een lerende organisatie is. Dit betekent voor mij dat we onderweg zijn met elkaar. We zeggen dus niet ‘wij weten hoe het zit en hoe het moet’ of ‘kijk ons nou eens goed zijn’, maar stellen ons juist open en lerend op. Daarnaast heeft eigenlijk iedereen binnen FLOOR een soort ‘buddy’. De coaches begeleiden jongeren terwijl zij zelf weer begeleid worden door supervisoren, en ook de supervisoren hebben weer iemand waar zij verantwoording aan moeten afleggen of mee kunnen sparren. Dit betekent dat er op alle lagen wordt gekeken naar wat goed gaat of juist beter kan. Dat maakt FLOOR erg professioneel voor een vrijwilligersorganisatie.”

Welke boodschap zou jij jongeren die niet de standaardroute volgen willen meegeven?

“Mijn boodschap? Het kan wel! Iedereen heeft talenten, ook jij. En ik gun het jou zo om jouw eigen talent te ontdekken en te ontwikkelen, zodat jij betekenisvol kunt zijn voor jezelf en voor de samenleving. En lijkt het soms dat alle wegen doodlopen of dat je aan de zijlijn staat? Er zijn mensen die je willen helpen om mee te kunnen doen, op jouw manier. Samen en met elkaar!”

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder