Logo Floor
Het verhaal van

Roy

Na de training van FLOOR jongerencoaching  keek Roy (42) uit naar zijn eerste coachee om te begeleiden. Niet veel later ontmoette hij coachee Casper (27) die op het autismespectrum zit. Casper wilde aan flink wat thema’s werken om zijn leven beter te structureren en zelfstandiger te worden. Zelfredzaamheid, daar draaide het allemaal om, kwamen ze al snel achter. En zo gingen de twee samen aan de slag. “Nu is het voorbij, en ik weet nog dat ik bij de laatste keer afspreken dacht: ik ga Casper echt missen!”. Lees hieronder hoe coach Roy het coachingstraject met Casper ervaren heeft.

Jongeren coachen

Roy is werkzaam in Human Resources en heeft flink wat ervaring in mensen coachen. “Alleen nog niet zoveel in het coachen van jongeren en dat blijk ik een heel interessante doelgroep te vinden”, vertelt hij. Jongeren met een beperking coachen leek hem in het begin wel spannend, maar na de FLOOR methode te hebben geleerd, had hij er wel vertrouwen in dat het goed zou komen. “En dat was ook zo. En zo anders is het ook helemaal niet. Ja, Casper heeft autisme en ik moest er even aan wennen dat je in communicatie met hem heel duidelijk en letterlijk moet zijn, maar verder… De thema’s waar Casper mee aan de slag wilde bijvoorbeeld, dat zijn thema’s waar ik op die leeftijd ook mee bezig was. Ik vond het erg herkenbaar en leuk om hem erbij te ondersteunen.”

Pandemie

Hoe zijn ze bij het Het Coachhuis uitgekomen om af te spreken? “Het is hier lekker rustig en een fijne, neutrale setting”, licht Roy toe. “Dat leek me beter dan telkens bij één van zijn ouders thuis afspreken, zeker omdat het overkoepelende doel draaide om meer zelfredzaam worden.” Ook Casper vond het een uitkomst, want de pandemie bemoeilijkte fysiek afspreken waardoor ze een veelgebruikt alternatief probeerden: beeldbellen. Dat bleek echter niks voor Casper. Mensen hun emoties aflezen van een scherm, multi-tasken, ontspannen praten tegen een webcam, het bleek niks voor hem. Zo bleek de pandemie een onverwachte leermeester voor Casper qua grenzen durven aangeven. Ook daarom stelde Roy voor om in Het Coachhuis af te spreken. “Ik vond het zo knap dat Casper eerlijk zei dat hij het helemaal niks vond, dat beeldbellen. Als hij dat niet had aangegeven had ik ook niet een alternatief kunnen bedenken!” 

Muziekles

Zo kwam het vaker voor dat de coachee de coach hielp bij het bieden van de juiste coaching. Casper vertelde Roy namelijk ook dat hij wat meer met zijn creativiteit wilde doen, maar niet goed durfde. “Allereerst werkten we de werkbladen door. Toen hebben we een tijdlijn gemaakt van Caspers leven met alle grote gebeurtenissen erop, maar ook zijn waarden en passies in dit leven hebben we onderzocht. Dat gaf al een heel goede houvast” vertelt Roy. Wat hield Casper tegen om meer met zijn creativiteit te doen? Faalangst, vertelt Roy. “Maar omdat hij zei ook graag meer over muziek te willen leren, moest ik denken aan een muziekleraar, een kennis van mij in het Utrechtse Blauwkapel. Die twee móésten elkaar ontmoeten, wist ik.” Zo kreeg Roy de gelegenheid zijn coachee te helpen door zijn eigen netwerk in te schakelen. “Hij is één middag geweest en het was alsof ik een andere Casper ontmoette die dag. Hij was zo enthousiast en uitgelaten!” Het gewenste resultaat bleek ook nog eens behaald! Casper durft nu veel meer uit te proberen, omdat hij van de muziekleraar geleerd heeft dat je door te proberen en te falen juist leert!

Koetjes en kalfjes

Niet alleen Roys netwerk, maar ook zijn werkervaring kwam goed van pas tijdens het coachen van Casper. Roy heeft namelijk ervaring met NLP (neurolinguïstisch programmeren),verhalende coachen en heeft systemisch werk gedaan. Dit bleek nuttig toen Casper en hij gingen oefenen met gesprekstechnieken, zodat Casper makkelijker met mensen over koetjes en kalfjes kan praten. Iets wat hij op het moment dat de twee elkaar ontmoetten nog erg lastig vond. “Het leuke aan Casper coachen is dat hij van enorm goede wil is er iets van te maken. Dat motiveerde mij ook!”

 

Complimenten over wat Casper bereikt heeft door  de coaching van Roy wimpelt hij af. “Casper heeft het zelf gedaan, ik vond het mooi dat ik het heb mogen zien van dichtbij.” Wat brengt de toekomst? Misschien dat Roy ooit nog eens zijn eigen coachingsbureau opzet, dat lijkt hem wel wat. Maar tot die tijd kijkt hij uit naar zijn volgende coachee bij FLOOR jongerencoaching.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder