Logo Floor
Nieuws

Het Goldschmeding Project: steeds meer interesse in FLOORcoaching naar werk!

FLOOR, 16 juni 2023

We zijn inmiddels ruim een jaar op weg met het coachen van VSO-jongeren richting werk. En dat verdient een update! Want de coachtrajecten lopen goed en leveren ook nog eens veel op aan informatie en wijze lessen. Daarnaast zijn we heel blij en trots het Gentiaan College te mogen verwelkomen! Daar starten nu in ieder geval twee coachtrajecten met meer in het vooruitzicht. Maar ook staan er nog meer trajecten op het punt om te beginnen bij o.a. stichting de Kleine Prins.

Groeiend enthousiasme bij de scholen

Het enthousiasme groeit. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij de scholen. Zij lijken zich steeds meer bewust van de meerwaarde van een FLOOR-traject voor hun jongeren. En dan met name de jongeren die uitstromen. De periode na school wordt door veel jongeren als een ‘koude knip’ ervaren, zo vertelde de trajectbegeleider van het Gentiaan college. Daarnaast blijkt dat de coaching een mooie aanvulling kan zijn op wat de jobcoaches doen, waar een aantal scholen mee werken. Deze jobcoaches hebben een grote caseload en maar weinig tijd per jongere. Dit is het grote voordeel van een FLOOR-coachtraject; er is tijd om de jongere echt stappen te laten zetten richting werk. De coachtrajecten duren immers bijna een jaar.

Het gevolg van het groeiende enthousiasme is dat de scholen de coaching ook in willen zetten voor de overstap van de jongeren van VSO naar MBO of HBO. Het gaat dan om coaching die de overgang naar vervolgonderwijs soepeler laat verlopen. Niet alleen VSO-scholen zijn hierin geinteresseerd, ook heeft een college voor MBO-onderwijs interesse getoond in FLOOR-coaching. En dan met name voor leerlingen die mentale ondersteuning nodig hebben.

Wat leren de jongeren en waar lopen ze tegenaan?

Een vast doel van het coachtraject is het ontwikkelen van werknemersvaardigheden. Dit kan van alles zijn. Het maken van een LinkedIn-pagina, leren solliciteren, of beter communiceren met je leidinggevende of collega’s. Maar ook comfortabel worden met het zelfstandig reizen met openbaar vervoer is een zinvol doel. Het vergroot het zelfvertrouwen van de jongere en daarmee de kansen op een betaalde baan. In deze zoektocht naar werk ervaren de jongeren namelijk regelmatig de ontoegankelijkheid van de samenleving als het gaat om regelgeving en vervoer.  Daarnaast blijkt vaak dat het tempo van het systeem en de jongere niet altijd matcht. In de volgende nieuwsbrief meer hierover!

Hoe dan ook: de jongeren die nu worden gecoacht zetten stappen en dat is onwijs waardevol om te zien. Het maakt ons trots en smaakt naar meer. We zitten inmiddels op twee derde van de benodigde aantal coachtrajecten, dus er is nog ruimte! Bent u werkzaam op een VSO-school, en heeft u interesse in een coachtraject richting werk? Neem dan contact op met Carola Rothuizen, projectleider via carola@floorjongerencoaching.nl

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder