Logo Floor
Het verhaal van

Salkan

Er gebeuren bij FLOOR vaak bijzondere dingen met de jongeren. Er hoeft vanaf de buitenkant gezien geen gigantische verandering in hun leven plaats te vinden en dat gebeurt ook niet altijd. Maar vaak is de verandering in hen wél groot, zo zien we regelmatig. Een voorbeeld hiervan is voor ons het verhaal van Salkan (25).

Coach Ardo is al langere tijd aan FLOOR verbonden. Hij is momenteel bezig met zijn derde coach traject bij FLOOR. Salkan was zijn tweede coachee. “Ik leerde Salkan kennen toen ik als FLOOR coach een workshop over toekomstplanning gaf bij LFB Haarlem (belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking). Hij wordt daar opgeleid tot ervaringsdeskundige. Salkan wilde verder werken aan zijn toekomstplannen, dus dat hebben we samen opgepakt.”-Ardo, FLOOR-coach van Salkan

Salkan wilde meer vrijheid

En dat vertaalde zich vooral in het vrij kunnen reizen. Salkan heeft NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Daardoor heeft hij last van epileptische aanvallen, moeite met concentreren en is zijn geheugen achteruitgegaan. Vooral door zijn aanvallen was reizen zonder hulp, een uitdaging.

“Mijn hoofddoel?  Zelfstandig te kunnen reizen van mijn woonplaats naar mijn werk. Mij vrij voelen om mij te verplaatsen, zonder angst voor aanvallen.”- Salkan

In het traject bleek dat de vaardigheid van digitaal klok kijken hiervoor ook belangrijk is en dat was nu juist lastig voor hem. Dus ook dit is meegenomen in het coachtraject. Met behulp van zijn coach en tools op internet om dit te gaan oefenen, lukt het Salkan om dit voor elkaar te krijgen.

Wie kan helpen?

Uitgangspunt bij FLOOR is dat de jongere de eigen omgeving er bij gaat betrekken. In het geval van Salkan kwam het vooral neer op begeleiders, maar die hadden niet altijd tijd om hem te helpen bij zijn doel. De oplossing? Stagiaires! Coach Ardo fungeerde als stok achter de deur. Ardo bevroeg Salkan steeds weer.

“Oefen je nog regelmatig? Wie kan je helpen? Dat soort vragen kunnen helpen ook echt een verandering te maken. Het oprekken van grenzen kan soms lastig zijn voor jongeren”.– Ardo

Focus

Jongeren weten niet altijd meteen wat hun doelen zijn. Soms veranderen die of komen er nieuwe doelen bij. Zo ook in het geval van Salkan. Coach Ardo: “In het begin was hij zo enthousiast en wilde alles tegelijk. Heel mooi die motivatie, maar uiteindelijk raakte hij gefrustreerd omdat het niet matchte met zijn energie. Ook werden zijn epileptische aanvallen erger door de hoeveelheid prikkels en druk.” Het was dus van groot belang alles stapje voor stapje aan te pakken. Focussen op een ding tegelijk.

Alles viel en stond met meer rust en overzicht verkrijgen door te focussen. En ook door te plannen en zijn omgeving om hulp te vragen. Zijn eigen gebruiksaanwijzing beter gaan begrijpen en daar over communiceren.

Toen het kwartje eenmaal viel, was er een omkeerpunt voor hem. Salkan kreeg meer rust, werd zelfverzekerder en kreeg zelfs minder epileptische aanvallen! “Ik sta gewoon sterker in mijn schoenen”, vertelt hij op de inspiratiedag van FLOOR. Zijn emmer ging van rood naar oranje. Rust, focus en slaap is een belangrijke methode voor hem om die emmer leeg te maken.

Maar waar krijg je dan energie van? Salkan: “Ik weet nog heel goed hoe Ardo tegen mij zei, Salkan waar word jij blij van? Mensen helpen en met mensen zijn. Ik wist nog niet goed wat ik daar mee wilde, maar Ardo zei dat ik misschien wel mensen kon gaan helpen en dat is wat ik nu doe.”

Prachtig, vond zijn coach Ardo, die echt geraakt wordt door wat hij andersom leert van zijn coachees. Hij wordt altijd blij van deze momenten bij jongeren.

Als ze durven te dromen en veranderingen weten te maken, het is zo puur.

In zijn eigen coach praktijk ziet hij ook overeenkomsten met de FLOOR jongeren. Ardo: “Het is voor iedereen belangrijk zijn gebruiksaanwijzing te kennen en daar over te communiceren. Het is een universeel thema, te weten waar je emmer van vol loopt en van leeg loopt.”

Hoe is het nu met Salkan?

Het hele traject heeft hem veel gebracht. Zijn eerste doel, zelfstandig reizen naar zijn werkplek, is gelukt. Dat kan hij nu met zijn eigen netwerk verder uit gaan bouwen. Het bracht hem veel meer vrijheid.

Het doel dat er later bij kwam, meer focus, heeft hem het besef gebracht waar hij qua werk naar toe wil. Voor jongeren, ambulant begeleider worden. Hij is daar nu hard mee bezig. Maar het blijft belangrijk te leven volgens zijn gebruiksaanwijzing. Dat betekent rust inbouwen, focussen, niet te hard willen gaan. Mooie les van deze mannen!

Ardo en Salkan tijdens de Inspiratiedag op 18 mei 2019

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder