Logo Floor
Nieuws

Maatwerk en preventie thuiszitters

FLOOR, 21 februari 2019

Onlangs verscheen er een rapport van de kinderombudsman, in opdracht van de Ministeries van OCW en VWS, over verzuim en thuiszitters en hoe de impasse rondom dat onderwerp doorbroken kan worden.

Het advies van de kinderombudsman luidt als volgt; stel preventie centraal en focus op inclusie in plaats van op leerplicht. Het verplichten werkt niet, betrekken wel. Kijk en luister goed wat er aan de hand is met het kind/de jongere en de omgeving, vooral ook buiten school en neem dit serieus. Bovendien leert ieder kind of jongere op een eigen, unieke manier die dus niet voor iedereen werkt. Het gehele rapport is hier te lezen.

Focus op de vraag wat er voor nodig is om kinderen of jeugdigen in hun kracht te houden en zonder kleerscheuren uit deze situaties te laten komen. – Marc Dullaert, aanjager thuiszitterspact.

Persoonlijke toekomstplanning

De methode van FLOOR, persoonlijke toekomstplanning, heeft die preventieve functie en kan leiden tot creatieve oplossingen om kinderen en jongeren op hun eigen manier te laten leren of de voorwaarden daarvoor te creëren. Soms moet je tenslotte jezelf eerst weer vinden en weten waar je naartoe wil, voordat de wil om te leren ontstaat. Jongeren weer in hun kracht zetten, zodat zij weer toekomst zien. Het verhaal van oud-FLOOR coachee Merlijn is daar een uitstekend voorbeeld van, lees zijn verhaal hier.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder