Logo Floor
Het verhaal van

Patricia

Een burn-out en depressie sloegen Patricia uit de running als schoolmaatschappelijk werker. Tijdens haar re-integratie zag ze echter de oproep voor coaches van FLOOR jongerencoaching. Na twee coachingstrajecten bij FLOOR te hebben gegeven, heeft Patricia haar coachees veel gebracht en ook haar zelfvertrouwen herwonnen!

Stopzetten en re-integreren

“Tot mijn grote verdriet heb ik mijn leuke werk als schoolmaatschappelijk werker stop moeten zetten. Dit om echt weer beter te kunnen worden. Ik was te lang doorgegaan en daardoor compleet opgebrand. Ik had heftige lichamelijke klachten. Niet alleen was ik mezelf kwijtgeraakt, maar ook mijn zelfvertrouwen.” Tijdens Patricia’s re-integratietraject viel haar oog op een oproep van FLOOR waarin werd gezocht naar jongerencoaches. “Hoewel ik het heel spannend vond de stap te zetten, voelde ik dat ik moest reageren en heb ik me aangemeld.” Het klikte tussen Patricia en directeur Gigi. Ze kreeg de kans om toe te treden tot het team van FLOOR jongerencoaching. “Dit was voor mij een mooie manier iets voor een ander te kunnen betekenen, maar ook om te onderzoeken of ik het coachen nog in me had en aan zou kunnen.”

Zelfvertrouwen herwonnen

Nadat Patricia de coachtraining van FLOOR voltooid had, kreeg ze al snel haar eerste coachee toegewezen. Een jonge jongen van 16 die op het autismespectrum zit. “Na het eerste kennismakingsgesprek met hem en zijn ouders, wist ik eigenlijk al dat ik het nog wel kon en in me had. Dat ik deze jongen en zijn ouders iets te bieden had.” Doordat Patricia haar zelfvertrouwen herwonnen had is dit ook gebleken! Tijdens het traject heeft haar coachee mooie stappen kunnen zetten. “Andersom heeft het traject met hem mij mijn zelfvertrouwen teruggegeven.” Uiteindelijk heeft Patricia zelfs door deze mooie ervaring haar weg naar schoolmaatschappelijk werk teruggevonden op een VMBO school waar ze inmiddels alweer 2,5 jaar werkt!

Personal Centered Planning methode (PCP)

FLOOR jongerencoaching hanteert de Personal Centered Planning methode (PCP). Volgens Patricia vormt die methode een fijne leidraad om verschillende levensgebieden van de coachees in kaart te brengen. “Gedurende de coaching had ik geregeld intervisie met andere jongerencoaches om ervaringen uit te wisselen en voor het delen van tips. Ook kon ik, als ik dit wilde, sparren met de coördinator, die via de zijlijn het traject volgde. Daarnaast zijn er geregeld leuke inspiratiedagen. Je hoeft het dus echt niet allemaal alleen te doen.” In de afgelopen drie jaar dat Patricia actief is bij FLOOR heeft ze twee jongeren gecoacht. Mede door de methode die FLOOR hanteert, zag Patricia de coachingstrajecten als “een zoektocht naar wie zij zijn en wat zij nodig hebben, maar ook wat ze graag zouden willen doen. Als je jezelf (beter) kent, weet je wat je wilt en aankunt. Je kent dan je gebruiksaanwijzing, zeg maar.” De twee coachees die Patricia gecoacht heeft hadden een beperkt sociaal netwerk. “Hoe fijn is het dan om samen met een coach, op veilige wijze, in hun tempo, hun wereld steeds iets verder uit te breiden? Ik ben heel trots op alle twee wat ze bereikt hebben!”

Stappen naar zelfstandigheid  

De eerste coachee waarvan Patricia coach was, zette zijn eerste stap naar zelfstandigheid door in de laatste fase van het coachingstraject, zelfstandig met het openbaar vervoer, naar zijn muziekvrienden te reizen.”Daar waar eerder zijn ouders hem altijd brachten en ophaalden, zag hij het nu zitten zelf te reizen. Natuurlijk ging dit niet zonder vallen en opstaan, maar het lukte hem wel!” De tweede coachee is door de pandemie en door persoonlijke omstandigheden het afgelopen anderhalve jaar nauwelijks het huis uit geweest. Slechts enkele weken geleden is het Patricia en haar tweede coachee echter gelukt om voor het eerst iets te gaan drinken op een rustig terras! “Hoewel het hem veel energie kostte, vond hij het ook hartstikke leuk. Hoe gaaf is dit?! Hem coach ik nog steeds, maar dan nu via mijn eigen praktijk. Ook deze jongen is de afgelopen tijd gegroeid en groeit nog steeds.”

Eigen praktijk                                                                             

Het was altijd een droom van Patricia om iets voor haarzelf op te zetten. Het voelde echter nooit het juiste moment om die stap daadwerkelijk te zetten. Na een jarenlange zoektocht, waarin ze niet de juiste hulpverlening of begeleiding voor één van haar eigen kinderen kon vinden, besloot ze om zichzelf in autisme te specialiseren. “Na lang puzzelen kreeg ik de kans de opleiding Autismevriendelijke coach aan de Autisme Academie te volgen.” Nadat ze haar zelfvertrouwen herwonnen had en deze opleiding had gevolgd, voelde ze dat ze er klaar voor was iets voor zichzelf op te zetten. “Sterker nog, deze opleiding heeft mij zoveel gebracht dat ik deze kennis en de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in mijn eigen gezin, verder wil overbrengen.” Vandaar dat Patricia nu vanuit haar eigen praktijk autismevriendelijke coaching verleent. “Ik vind dat het huidige aanbod aan hulpverlening vaak wat te kort schiet qua actuele kennis maar ook door het gebrek aan maatwerk. Dat is wat ik wel wil bieden, vanuit verbinding bekijken wat nodig en haalbaar is.”

Meer verhalen lezen van FLOOR coaches? Je vindt ze hier.

Onze coaches leren kennen? Je vindt ze hier.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder