De hele dag door prikkels
Je hoort of ziet bijvoorbeeld een auto aan komen en zo weet je dat je op de stoep moet blijven. Maar ook sociale omgang met anderen bestaat uit prikkels. En zoiets als deadlines, dingen die moeten, ervaar je als prikkels. We krijgen dus de hele dag een bak aan prikkels op ons af. Overal is wel geluid, beweging en geuren, smaken of we ervaren bijvoorbeeld een handdruk van iemand. De meeste mensen kunnen dit filteren, omdat je hersenen de minder belangrijke prikkels ‘remmen’ en je prikkels sneller verwerkt.
Maar lang niet iedereen kan prikkels goed of snel verwerken.
Als je bijvoorbeeld last hebt van hersenletsel. Of denk aan autisme of hoog gevoeligheid. Je brein kan prikkels minder goed interpreteren en alle prikkels komen dan als het ware tegelijkertijd bij je binnen. Zonder filter. En dat kan overprikkeling veroorzaken. Maar ook het afvoeren van prikkels kan je meer tijd kosten. Dan raak je ook sneller overprikkeld. Je voelt je vaak moe, lichamelijk ziek, emotioneel en wil alleen zijn. Bij de een gebeurt dat sneller dan bij de ander. Veel jongeren bij FLOOR zijn sneller overprikkeld. Dat feit is deel van je gebruiksaanwijzing, zoals wij bij FLOOR zeggen. Belangrijk om te weten van jezelf, want zo kun je kijken hoe je hier mee om kunt gaan.
En hoe ga je dan om met overprikkeling?
Wat heb je nodig? Rust inbouwen? Regelmatig een koptelefoon, handschoenen en zonnebril dragen? Kies je voor minder prikkels om je heen en vermijd je bewust plekken of kies je voor momenten om die prikkels in alle rust te verwerken? We willen je uitnodigen eens te onderzoeken wat voor jou wel of niet werkt. Dit zou je bijvoorbeeld ook kunnen doen met een van onze FLOOR coaches; meerdere van onze coaches zijn hier in gespecialiseerd.