Logo Floor

FLOOR coach Anita de Waard schreef een mooie gastblog over de methode oplossingsgericht werken en hoe zij dit toepast in haar coaching bij FLOOR jongerencoaching.

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken is in de jaren 80 ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg in de Verenigde Staten. Een belangrijk kenmerk van deze methode is dat doelen duidelijk en vooral positief worden geformuleerd. Daarnaast is het belangrijk dat er wordt gekeken naar welke factoren kunnen bijdragen om het doel te bereiken en is het gericht op kleine stappen vooruit. Want ook met kleine stapjes kun je jouw doel bereiken, bekijk het verhaal van Emily maar eens.

De jongere bepaald

De vrijwillige coaches van FLOOR maken veel gebruik van oplossingsgericht werken. De metafoor ‘leading from one step behind’ is hierbij leidend en houdt in dat de jongere de richting, de inhoud en het tempo van het gesprek bepaald, met de coach achter zich.

Als coach help je de jongere door (open)vragen te stellen. Zo vindt de jongere zelf antwoorden op vraagstukken die hem/haar helpen bij het bereiken van het gestelde doel. Doordat de jongere zelf eigenaar is van het antwoord of de oplossing leidt dit tot een succes ervaring, wat als positief wordt ervaren.

Steun voelen

De metafoor ‘leading from onze step behind’ betekent voor mij vooral de steun die je kan voelen, doordat iemand achter je gaat staan.

In de zesde klas van de lagere school was ik een verlegen en terugtrokken meisje, dat voor haar omgeving vooral ongrijpbaar was. Op de middelbare school kreeg ik Ben Geenevasen als mentor in klas 1d. Ik had mij geen betere mentor kunnen wensen.

Hij stond achter mij en mede door zijn motiverende benadering ben ik door vier jaar MAVO gevlogen.

Tijdens mijn coaching bij FLOOR zet ik oplossingsgericht werken in door de cirkeltechniek toe te passen. Hierbij benoemd de jongere gedurende vijf minuten alleen maar kwaliteiten van zichzelf. Daarnaast gebruik ik veel oplossingsgerichte vragen, om helderheid te creëren in de huidige situatie. Voorbeelden van vragen die ik stel zijn: wat is je toekomstige doel? Wat zijn eerder behaalde successen? En hoe bereik je via kleine stappen jouw doel?

Lees hier het krantenartikel dat het Noordhollands Dagblad schreef over FLOOR coach Anita en oud-coachee Mike.

Lees hier meer over de methode oplossingsgericht werken.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder