Logo Floor
Het verhaal van

Liann

Er zijn van die coaches bij wie het lijkt alsof het ze aan komt waaien. Niets is minder waar, de beste coaches hebben vaak het meeste geleerd van het leven zelf, naast uiteraard een goeie training en veel oefening. Coach Liann (31) is een van die mensen met ervaring.

Liann vertelt uitgebreid over hoe hard ze aan zichzelf heeft gewerkt de laatste tijd. Ze zat 2 jaar thuis en is nu o.a. coach voor FLOOR. Momenteel is ze bezig met haar tweede coachtraject via FLOOR.

Niet opgeven

Liann maakt gebruik van een rolstoel en heeft een aanverwante vorm van autisme. Maar dat houdt deze intelligente, vastberaden dame niet tegen. Met pit en passie ontwikkelt ze haar eigen route naar haar droom als tienercoach. Daarbij komt haar studie Pedagogiek ook van pas, ook al rondde ze deze niet af. Ze heeft alles in huis om haar droom te bereiken.

Liann vertelt me dat ze dankbaar is. “Ik ben dankbaar naar Carola (coach-coördinator FLOOR) en Gigi (projectleider, coach FLOOR) dat ze door mijn aarzelingen heen hebben geprikt. Ik vond het zo lastig met de tweede coachee dat ik wilde opgeven, het traject overgeven aan een ander. Zij prikten daar doorheen. Het was een vluchtmechanisme, omdat het moeilijk werd.” Coach zijn betekent dus dat je soms zelf ook diep gaat en veel leert.

“Mooi en onverwacht en alles wat er dan over blijft is dankbaarheid”, aldus Liann. Want, zo zegt ze “anders had ik nu niet al die mooie dingen meegemaakt als ik opgegeven had.” Het is soms gewoon even zoeken met je coachee. Maar, het belangrijkste volgens Liann, is het werken aan de vertrouwensband met je coachee. Ze echt leren kennen. Ook al duurt het soms 10 minuten voor er een antwoord komt, terwijl je zelf een kletser bent van nature.

Zoektocht

Het mooie was, we kwamen er op een zeker moment achter dat het tekenen niet werkte voor de coachee. (Bij Persoonlijke Toekomstplanning gaat de coachee tekenen bij zijn/haar verhaal). Het ging elke keer zo moeizaam, ze moest zo zoeken en nadenken over het vinden van woorden voor haar verhaal. Dat dan nog omzetten in tekeningen, was een stap te ver.

Er moest dus een creatieve oplossing verzonnen worden door het duo. In dit geval gaf de coachee aan, goed te zijn met Powerpoint. Het bracht coach Liann op een idee. “Laat me eens wat zien als je wilt?” zei Liann tegen haar coachee. “Nou en wat ik toen zag, wauw, ze was zo goed met Powerpoint. Dat was echt een heel mooi moment. Ik vroeg haar of ze niet liever dingen uit wilde werken via Powerpoint. Dat bleek een omslagpunt voor haar. Het bleek dé oplossing voor dat probleem.

Toen kwamen er ineens allemaal dromen uit van dingen die ze wilde en waar ze blij van wordt.” Nu illustreert de coachee haar verhaal via Powerpoint en niet op papier. “Zij kan op een beeldende manier haar verhaal ondersteunen, op een manier die écht bij haar past. Het werkt gewoon voor haar. Ze praat daardoor langzaam aan meer en durft zich meer te uiten. Een van haar doelen is haar netwerk vergroten, meer zelfvertrouwen krijgen en haar hobby fotografie daarbij inzetten. Daar werken we nu langzaam aan.”

Beeldend

Het mooie bij Persoonlijke Toekomstplanning (PCP) is wat FLOOR betreft juist, dat tekenen. Daarom kozen we voor deze methode. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Maar het zorgt ook voor vertraging in het gesprek. Echt even stil staan bij een gebeurtenis in je leven of bij een droom die je hebt door te zoeken naar het beeld wat daar bij past voor je. Het geeft overzicht. En luchtigheid in een gesprek. Bovendien is het toegankelijk voor mensen die moeite hebben met taal én mensen die juist erg in hun hoofd zitten.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder