Logo Floor
Nieuws

Kwaliteit van bestaan verhogen?

FLOOR, 7 oktober 2019

FLOOR werkt met Person Centered Planning, een werkwijze en visie die mensen met een afstand tot de samenleving écht centraal zet. In ons geval zijn dit jongeren. Dat doen we door de focus te leggen op de kwaliteit van bestaan.

Bestaanskwaliteit fungeert als raamwerk van waaruit FLOOR-coaches jongeren helpen bij het maken en uitvoeren van hun toekomstplannen. Onze coaches zijn soms ervaringsdeskundig, omdat ze zelf een handicap hebben. Of ze zijn nauw betrokken bij iemand met een handicap. Het mooie is dat die handicap geen rol speelt in de coaching.

Person centered planning

John O’Brien, één van de ontwikkelaars van de Person Centered Planning aanpak, stelt dat kwaliteit van bestaan ontstaat als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Keuzes: je krijgt grip op je keuzes en je bent in staat tot het maken van verantwoordelijke keuzes in je leven;
  • Participatie aan de samenleving: je kunt vanuit een veilige plek ervaring opdoen en deelnemen aan de maatschappij;
  • Bouwen aan relaties: je onderhoudt en verwerft betekenisvolle relaties, je hebt een eigen netwerk;
  • Competenties: je werkt aan en met je talenten;
  • Respect: je ervaart status en respect.

Thuiszitters

Al deze aspecten zijn van invloed op elkaar. Kijk maar eens naar voorbeelden uit je eigen leven. Misschien ken je jongeren die niet naar school gaan, volwassenen die met een burn out thuis zitten of met pensioen gaan. Welke invloed heeft dat op de ervaring van autonomie, respect en de relaties van een persoon? FLOOR-coaches zoeken naar een manier om de kwaliteit van bestaan van jongeren weer op te bouwen. Dat vraagt om zelfinzicht van de jongere en creativiteit van de coaches.

Meer weten over het gedachtengoed van Person Centered Planning? Neem contact op met FLOOR jongerencoaching voor workshops en trainingen op maat.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder