Logo Floor
Het verhaal van

Kim

Dat je met een handicap of beperking stevig in je schoenen moet staan leerde coach Kim Rehatta (45) helaas al op hele jonge leeftijd. Want door haar aangeboren beperking, een openruggetje, weet ze als geen ander hoe je soms je mannetje moet staan om te laten zien dat je er toch toe doet. Zo deed ze in 2006 mee aan de eerste editie van de Lucille Werner Mis(s) verkiezing en runde ze, met succes, haar eigen beautysalon aan huis. Ze vergaarde die jaren een flinke dosis doorzettingsvermogen, stapte uit alle toegekende hokjes en besloot uiteindelijk zich te laten omscholen tot coach. Zodat ze, met haar bedrijf ImPerfect, jongeren die tegen dezelfde obstakels aanlopen verder kan helpen. Inmiddels heeft ze er bijna 2 trajecten bij FLOOR  als FLOOR-coach opzitten! Hoe is het Kim vergaan? Je leest het hier!

Hoe ben je als coach bij FLOOR jongerencoaching terecht gekomen?

In 2006 deed Kim mee aan de allereerste Lucille Werner Mis(s) verkiezing. Een taboedoorbrekende tv-show waarbij alle deelnemende vrouwen een handicap hebben, maar ondanks dat stuk voor stuk beschikken over schoonheid, lef en een krachtige persoonlijkheid. Hier ontmoette ze comédienne Floor van der Wal en markeerde de start van hun vriendschap. Helaas kwam Floor in 2011 door een ongeval om het leven. In 2018 werd FLOOR jongerencoaching opgericht met knipoog naar diezelfde Floor. “Uiteindelijk ben ik via Lidy van der Wal, de moeder van Floor, in contact gekomen met Gigi Dingler. Zij was destijds de projectleider van FLOOR en vertelde mij nog op zoek te zijn naar nieuwe coaches. Precies op het juiste moment! Ik had net mijn coachopleiding afgerond en wist, door mijn eigen ervaringen, zeker dat ik me wilde gaan focussen op jongeren met een beperking. Hoe mooi dat er een plekje voor mij vrij kwam! Inmiddels zit ik al drie jaar bij FLOOR en rond ik bijna mijn tweede traject af.” 

Wat stimuleerde jou om in te stappen als FLOOR jongerencoach?

“Ik kan niet tegen onrecht, iets wat je vaak wél ziet gebeuren bij iemand met een handicap. Je moet regelmatig vechten om iets voor elkaar te krijgen en er wordt nog te weinig hulp geboden. Je wordt dus én gelijk in het hokje ‘gehandicapt’ geplaatst én je moet mondig genoeg durven zijn om aan te geven wat je nodig hebt. Maar wanneer herhaaldelijk wordt benadruk dat je beperkt bent ga je dat uiteindelijk zelf vaak geloven. Je stopt jezelf dus onbewust óók in dat hokje en begint te denken in wat je allemaal niet kan. Dat stukje stimuleerde mij enorm om aan de slag te gaan met deze doelgroep. Want je mag voor jezelf opkomen, je mag dingen vinden en je kunt meer dan dat je denkt. Voor mij zit het hem dus in anders leren denken, zoals ‘wat kan ik wel?’ en ‘hoe kan ik dat wat ik wil bereiken?’ bijvoorbeeld.”

Je coacht op dit moment een jongere. Kun je ons een kijkje geven binnen jullie traject? Waar werken jullie samen aan?

“Ik heb inmiddels twee jongeren gecoacht binnen FLOOR. En het leuke van deze trajecten? Ze zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Zo wist mijn eerste coachee Joy precies wat ze wilde bereiken, namelijk werken als animator bij Disney, maar door haar lichamelijke beperking wist ze niet waar ze moest beginnen. Ze dacht in moeilijkheden en was hard op zoek naar een soort ‘doorbraak’ om op het juiste pad te komen. Haar traject stond daarom in het teken van denken in mogelijkheden en haar grote doel opbreken in kleine haalbare stapjes. Want als je iets echt wilt dan lukt het, linksom of rechtsom!

Mijn huidige coachee kwam met een compleet ander soort hulpvraag. Hij wilde zichzelf namelijk beter leren kennen en meer sociale contacten maken. Hij vond het lastig om zichzelf te durven laten zien, omdat hij het gevoel had anders te zijn. Natuurlijk is hij helemaal prima zoals ‘ie is, maar hij voelde dat nog niet. Zijn traject bestaat dan ook vooral uit coaching gericht op de beren op de weg. Zo maken we gebruik van schaalwandelen, tackelen we belemmerende overtuigingen met tegenvragen en stellen we SMART-plannen op om zijn doelen te bereiken. Zo kreeg hij als opdracht om aan 3 verschillende vrienden te vragen hoe zij over hun vriendschap dachten. Spannend, maar hij kreeg daar super lieve reacties op. Een onwijs grote confidence boost!”

Wat vind jij het mooiste aan FLOOR jongerencoaching?

“Een echte droom daagt je uit om de beste versie van jezelf te worden. En de weg naar die droom? Die is niet altijd makkelijk. Zeker wanneer je een handicap of beperking hebt. Dat weet ik als geen ander, en omdat ik zelf alle hobbels en bobbels al eens heb bewandeld vind ik het onwijs tof om jongeren daarin te mogen bijstaan. En het allermooiste aan zo’n traject? Een jongere op dreef, want dan zie je ze groeien en de regie over hun eigen leven (terug)pakken.”

Wat zou jij jongeren die niet de standaardroute volgen willen meegeven?

“Laat je nooit tegenhouden door je beperking, want als je iets niet probeert dan weet je het ook niet! Natuurlijk binnen je eigen grenzen. Maar durf die grenzen eens op te zoeken. Zoek uit wat je wél kan. Vaak ligt daar de groei!”

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder