Logo Floor
Nieuws

Het Goldschmeding Project: wat zijn eigenlijk werknemers- vaardigheden?

FLOOR, 10 oktober 2023

Een jaar geleden startte voor FLOOR jongerencoaching het Goldschmeding Avontuur . Zo mochten wij ons, in samenwerking met de Goldschmeding Foundation en Movisie, gaan richten op het coachen van jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) en hen helpen bij het vinden van een passende baan na hun studie. Net als ieder begin was het even zoeken en aftasten, maar inmiddels zijn we lekker op stoom! In dit stukje praten we je daarom bij. Want wat is er anders aan een Goldschmeding Traject? Wat gebeurt binnen zo’n traject? En hoe loopt het?

Wat is een Goldschmeding Traject?

Op dit moment coachen wij 10 jongeren binnen het Goldschmeding Traject richting werk. Een mooi aantal en er starten er binnenkort zelfs nog meer! Dat betekent dat er een mooie mix is van coachtrajecten is ontstaan: de trajecten die al een tijdje lopen of bijna ten einde komen en de trajecten die net begonnen zijn. Gaaf! Want dit geeft ons de mogelijkheid om alles wat we hebben geleerd te implementeren in de startende trajecten. En hoewel een Goldschmeding Traject iets anders is dan een regulier FLOOR-traject gaan we wél aan de slag met dezelfde 4 vragen:

  1. Wie ben je?
  2. Wat wil je?
  3. Hoe ga je dat bereiken?
  4. En wie kan je daar bij helpen>

Waarom? Omdat deze vragen onwijs zinvol blijken wanneer je op zoek bent naar werk. Daar waar het Goldschmeding Traject om draait. Je wilt immers weten wie je bent; waar je op aanslaat. Waar je graag je bed voor uit komt. En ook: hoe zorg je ervoor dat je op tijd komt? Hoe reguleer je stress, en wat doe je als je zwaar overprikkeld bent? Ofwel: hoe ziet jouw gebruiksaanwijzing er uit, en hoe communiceer je die handig? Hoe communiceer je überhaupt, wat vind je daar lastig aan?

Hier werken onze coachees aan

Alle bovenstaande vragen zijn kleine tussenstapjes die zo wezenlijk zijn om werk te vinden. Ja, die betaalde baan is natuurlijk het hoofddoel. Maar wat is er nodig om die baan te krijgen? En die zoektocht maakt een Goldschmeding Traject zo onwijs waardevol. Onze coachees werken tijdens een traject dan ook aan het verbeteren van werknemersvaardigheden. En deze voorbeelden en takeaways zijn te mooi om niet met jou te delen:

  • Het verbeteren van communicatieve vaardigheden wordt door de meeste jongeren als doel opgepakt. Hoe sta je klanten te woord Hoe presenteer je je naar werkgevers? De kunst van smalltalk: hoe maak ik een praatje met mijn collega’s?
  • Hoe word ik zichtbaar voor potentiële werkgevers? Een van onze jongeren gaat als een speer. Ze is een creatieve duizendpoot. Niet haar enthousiasme, haar creatieve kwaliteiten en het vermogen om proactief stappen te zetten spelen haar parten. Ze is van alles aan het opzetten en is op verzoek zelfs begonnen met naailes geven. Haar struikelblok is echter: hoe word ik zichtbaar voor potentiële opdrachtgevers of organisaties die mijn creatieve talenten waarderen en echt kunnen gebruiken? Hoe vertel ik mijn verhaal? Zij heeft zichzelf als doel gesteld om een LinkedIn pagina aan te maken, en dat is al super spannend voor haar.
  • Een VSO-leerlinge heeft een stageplek gevonden vanuit school. Een inspirerende plek waar ze erg blij mee is. Alleen is op tijd komen een ding. Hier loopt de school even vast; eenvoudigweg zeggen dat ze op tijd moet komen heeft weinig zin. Immers, als ze dat had gekund, had ze het al gedaan. Toch wil ze die stageplek niet kwijt, omdat dat de plek is waar ze kan oefenen met werknemersvaardigheden. Het is uiteindelijk haar springplank naar een betaalde baan. Dit is een mooi doel waar zij met haar coach aan kan werken! Er is ruimte en tijd om dit te verkennen.
  • Maar ook het opdoen van mentale weerbaarheid is belangrijk. Hoe ga je om met mensen die minder aardig zijn? Daar, in die buitenwereld is het niet alleen harmonieus. Hoe leer je omgaan met mensen die je minder aardig vindt? Hoe leer je omgaan met kritiek, en met situaties waarin het gewoon even tegenzit?

Van bewustwording naar het zetten van stappen

De bewustwording is belangrijk, maar daarna is het toch echt belangrijk dat er kleine stapjes gezet worden. Klein genoeg om niet het angstcentrum in het brein van de jongeren te activeren, en groot genoeg om de comfortzone te verlaten. Dit is spannend, en heeft tijd nodig! Daarom duurt een FLOOR-traject soms langer dan je misschien zou willen. Het is belangrijk dat de jongeren zich bewust worden van patronen en wellicht onhandig gedrag en daarna gaan oefenen het anders te doen. Er is geen shortcut. Máár ondanks dat is de opbrengst is er weldegelijk; gemiddeld 87% van al onze jongeren vindt het coachtraject namelijk succesvol. En dit is wat succesvol volgens hen betekent:

  • Dat doelen bereikt zijn;
  • Dat de jongere meer zelfvertrouwen gekregen heeft;
  • Dat ze een netwerk hebben vergroot of opgebouwd en dit ook weten in te zetten.

Voor de coaching richting werk gaat het vooral om een doel als werknemersvaardigheden, maar ook doelen die belangrijk zijn wanneer je uiteindelijk een baant hebt. Zoals zelfstandig kunnen reizen.  Als dit allemaal lukt, is het coachen een feestje. Voor de jongere én voor de coach.

Dit zegt onze coach over het Goldschmeding Traject

Want naast onze jongeren zijn ook de coaches ontzettend enthousiast over de Goldschmeding Trajecten. Luister maar naar de mooie woorden van coach Yvonne: “Een Goldschmeding Traject is iets anders dan een regulier FLOOR-traject. Binnen Goldschmeding richten we ons namelijk op de arbeidsmarkt en het vinden van een passende baan na school, maar toch gebruiken we dezelfde handvatten. Het zijn hartstikke leuke gesprekken die mijn coachee en ik hebben. Het is heel fijn om met de FLOOR-methodiek te kunnen werken. Ze geven houvast en richting en ik merk dat hij daarmee aan het denken wordt gezet”.

Wil jij ook coaching op jouw VSO-school?

We zijn op ruim tweederde van het aantal coachtrajecten richting werk; er is ruimte voor nog een paar trajecten. Ben jij werkzaam op een VSO-school, en heb je één of meer jongeren met een licht verstandelijke en/of psychische beperking in het vizier die een coachtraject richting werk goed kunnen gebruiken? Of ben je een jongere die wellicht al van school af is, zoek je een baan en loop je hierin vast? Neem dan contact op met Carola Rothuizen, projectleider.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder