Logo Floor
Nieuws

Al je informatie op één plek

FLOOR, 17 april 2019

Sinds kort werken we samen met ECJP, een mooi initiatief waar alle informatie voor jongeren met een chronische aandoening te vinden is. Ze schreven een gastblog op ons verzoek om uit te leggen wat ECJP doet.

Het hele internet staat er vol mee; informatie over praktische zaken als je leeft met een chronische aandoening. Maar op de ene website staat weer totaal wat anders dan op een andere website.

Het is vaak een flinke zoektocht en dan nog kom je niet altijd uit bij de juiste informatie. En daarbij: je gaat vaak pas zoeken als je weet dat iets bestaat, de kans is dus groot dat je dingen waar je recht op hebt misloopt. Daar moet verandering in komen!

Versnipperde informatie

Er zijn verschillende regelingen en vergoedingen waar je recht op hebt als je een (chronische) fysieke of psychische aandoening hebt. Maar lang niet iedereen is daarvan op de hoogte. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vervoersvergoeding aan te vragen voor werk of school, heb je recht op ondersteuning tijdens je studie en kun je loonsuppletie aanvragen als je geen volledig inkomen kunt verdienen. Daarbij is veel informatie versnipperd en niet altijd duidelijk; en waar kun je dan terecht om hulp te vragen? Welke organisatie kan jou helpen met het zoeken naar een baan, of het regelen van een uitkering?

Het is een flinke zoektocht en dat kost veel energie; en die energie kun je wel beter gebruiken als je een chronische aandoening hebt. Het leven met een chronische aandoening is soms al moeilijk genoeg; een regeling, hulpmiddel of uitkering kan de situatie soms net wat gemakkelijker maken. Juist daarom is het zo belangrijk dat iedereen de juiste kennis en informatie krijgt. Het maakt je misschien niet beter, maar de juiste ondersteuning kan het soms allemaal net wat draaglijker maken.

Eén plek voor alle informatie die je nodig hebt

Om alle jongeren met een chronische aandoening te kunnen laten profiteren van waar ze recht op hebben, is het allereerst belangrijk dat de informatie duidelijk wordt aangeboden. Dat is één van de doelen van ECJP, Ervaringsentrum Jong Perspectief. ECJP is onder andere ontstaan om alle informatie die nodig is voor jongeren met een chronische aandoening te bundelen. Om de versnipperde informatie op internet duidelijk te verwoorden en vooral om het kloppend te maken, en door te linken naar de juiste organisaties die jou kunnen verder helpen. Zodat jij na het lezen van dat artikel weet waar je moet zijn of wat je moet doen.

Dit, in combinatie met ervaringen van jongeren met een chronische aandoening maakt het een compleet artikel waar je echt wat mee kunt. Daarnaast wordt er ook informatie gedeeld over hoe je om kunt gaan met een chronische aandoening en delen we iedere week een ervaringsverhaal van jongeren die zijn of haar verhaal willen delen om anderen te inspireren, motiveren maar vooral om (h)erkenning te vinden.

Voor en door jongeren, dat werkt

ECJP is een organisatie voor én door jongeren, wat inhoudt dat de jongeren die bij ECJP werken zelf ook een psychische of lichamelijke aandoening hebben. Hierdoor kunnen de juiste onderwerpen worden uitgelicht en wordt er vanuit ervaringsdeskundigheid naar een situatie gekeken. En kom je er na het lezen van zo’n artikel nog niet uit? Dan kun je een gratis WhatsApp berichtje sturen.

Ook jouw persoonlijke vraag wordt door een ervaringsdeskundige beantwoord en als zij er niet uitkomt, wordt de vraag anoniem in een groep met jongeren met een chronische aandoening voorgelegd en is er altijd wel iemand die weet wat nodig is. Op deze manier krijg jij de juiste informatie zonder het hele internet af te hoeven zoeken, word je geholpen door mensen die gestaan hebben waar jij staat en weet je zeker dat je begrepen wordt.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder