Logo Floor

eigen regie

Eigen regie geeft jou de teugels over jouw leven in handen. Niet je zorgverleners of de mensen om je heen, maar alleen jij kunt bepalen waar je blij van wordt en wat je graag zou willen in jouw leven. Op het moment dat jij richting geeft aan je leven geeft dat een krachtig gevoel, een gevoel van meer controle. Je wordt zelfstandiger en krijgt meer zeggenschap. Om dit voor elkaar te krijgen moet je natuurlijk wel weten wie je bent en wat je wilt.

Toekomstplan voor jongeren

Natuurlijk kun je niet alles in het leven controleren. Maar door je dromen en doelen te visualiseren en richting te geven, gaat het balletje wel rollen in de richting die jij wilt! En zo zet je onbewust de eerste stappen naar jouw persoonlijke toekomstplan.

Denk er maar eens over na. Is er iets geweest waar je heel blij van werd? Toen je het gevoel had dat je ergens of bij een groep mensen was waar je hoorde? Of dat wat je deed helemaal bij jou paste? Dikke kans dat je dan ook sneller contact legde met anderen met dezelfde passie. Misschien had je zelfs wel het gevoel dat het vanzelf ging? Dat is dat gevoel van eigen regie, jouw eigen kracht!

Keuzes maken met een beperking

Als je een beperking of chronische aandoening hebt, is het extra belangrijk om keuzes te maken die bij je passen, om die eigen regie te pakken. Misschien doe je hier langer over dan leeftijdsgenoten, dat is helemaal niet erg! Misschien ervaar je zelfs wel dat jouw aandoening je eerder ‘wijs’ maakt om keuzes te maken die echt bij je passen. Zoals coach en ervaringsdeskundige Britt:

“Ik vind het mooi dat FLOOR uitgaat van alles dat al aanwezig is in iemand, wat er wél goed gaat. Het is zo makkelijk om dat te vergeten. Je kunt zo streng zijn voor jezelf, maar dat is onzin. Ook vind ik visualiseren een mooi iets. Wat is je droom? Maak een plan, zie het voor je en zet stapjes. Dromen vergeet je nog wel eens als je geen energie hebt.”

Eigen regie, hoe begin je?

Een eerste stap is soms wel de moeilijkste om te zetten. Misschien heb je een duidelijke droom. Maar hoe kom je dan in de actiestand? En wat is de juiste keuze? Begin klein! Misschien kun je vandaag wel vast één aspect van jouw droom uittekenen? Of één persoon om hulp vragen bij de uitvoering?

Begin vooral dicht bij jezelf. Kijk waar jij gelukkig van wordt, je een goed gevoel of die ene kriebel geeft. Wat gaat er vanzelf? Dat is wat écht bij jou past. Of dat nu zingen is of met computers bezig zijn. Het is soms best even hard werken. ga ervoor, hou vol en vier je successen!

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het pakken van je eigen regie? Neem dan eens een kijkje bij onze jongerencoaching. Tijdens de coaching ga je onder begeleiding van één van onze vrijwillige coaches aan de slag met eigen regie en toekomstplanning.

Het verhaal van

Cinda

Na het afsluiten van haar therapietraject voelde de creatieve Cinda ... Lees verder

Nieuws

De kracht van je mindset

Gastblogger, 8 oktober 2019

ECJP -Ervaringscentrum Jong Perspectief- schrijft zo nu en dan een gastblog voor FLOOR met handige tips. We vroege... Lees verder

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder