Logo Floor
Het verhaal van

Tim

 

“Dichter bij mezelf, kom ik verder”

Coachee Tim deelde eerder al een aantal -voor hem- belangrijke ‘levensstrategieën’ op de FLOOR Inspiratiedag van 2019. Tijdens deze bijeenkomst vertelde een aantal FLOOR coachee’s over hoe hun gebruiksaanwijzing eruit ziet, hoe ze die ontdekten en wat dit hen gebracht heeft. Tim verwoordde heel mooi hoe hij met zijn gebruiksaanwijzing aan de slag ging en benadrukte het belang van jezelf goed kennen. Het heeft hem geholpen om beter voor zichzelf én anderen te zorgen. Je gebruiksaanwijzing kennen is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor jongeren met een handicap. Het helpt je om dichter bij jezelf te komen. Reden om deze inspirerende man eens te vragen naar dit thema.

Grenzen

Tim: “Achter je gebruiksaanwijzing komen, is een proces. Vaak moet je goed onderuit gaan om van dingen te leren hoe je het niet meer wilt. Coachen kan hier heel erg bij helpen. Het is niet dat ik nu een kant en klare gebruiksaanwijzing klaar heb hoor, maar ik kan wel beter vertellen wat ik in ieder geval nodig heb.” Doordat je jouw grenzen aan geeft, kun je een leven creëren dat bij jou past. Als je bijvoorbeeld minder energie hebt, veel pijn of bijvoorbeeld veel prikkels lastig vindt. Maar eigenlijk is het een universeel thema voor iedereen, jong en oud.

Rust

Rust is voor Tim ook belangrijk, in een toch al druk leven. En hij ontdekte wat nog meer van belang is voor zijn gebruiksaanwijzing. Tim: “Mijn sociaal netwerk downsizen. Het idee ontstond in de loop der tijd, tijdens de gesprekken met coach Carola. Van een hele grote groep mensen ben ik teruggegaan naar de mensen die echt belangrijk voor me zijn.

Voorheen, als mensen in mijn brein aanwezig waren zonder dat ik daar contact mee had, dan kon ik daar nog mee rond lopen en dat kon te veel zijn. Nu is dat een stuk rustiger.

De kracht van FLOOR, dat zo’n idee ontstaat bij jezelf tijdens de gesprekken met je coach en vooral door de vragen die gesteld worden. Je komt zelf ineens tot de conclusie dat juist dát belangrijk kan zijn voor je.”

Groene emmer

“Maar ook werd het belangrijk voor me om grenzen aan te geven wat betreft werk en energie”, aldus Tim. FLOOR hanteert hierbij regelmatig de metafoor van ‘de emmer’. Als je emmer in het rood zit, ben je vaak bakken energie aan het verspillen en dat gaat over je grenzen heen.  Liefst hou je die emmer in het groen. Bij Tim werkt dat zo: “Ik zat eigenlijk altijd in het oranje, met (teveel) uitschieters naar rood, ontdekte ik. Werk is daarin een belangrijk thema. Als ik in het rood schiet, zie ik eigenlijk alleen nog maar dát ene erger punt voor me, wat mij daarin heeft doen belanden. En niet meer de wereld om mij heen. Dat bouwt op en dan krijgt iemand de volle laag. Het was dus belangrijk te voelen wanneer ik in het rood kom. Een teken is voor mij een hoge ademhaling. Daar kon ik toen over communiceren met mijn baas en vertellen wat ik nodig had. Dat was prettig. Ik vind dit belangrijk, want op je werk kun je je niet altijd omringen met mensen die jou energie geven zoals in je privé leven.”

Egoïsme

Nog zo’n mooie levensstrategie van Tim: “Egoïsme is niet slecht. Ik dacht dat altijd, maar dat is niet zo. Wilde er altijd voor iedereen zijn en dan liep ik zelf over. Op het moment dat je voor jezelf zorgt, kun je er pas echt voor de ander zijn.”

Foto: Eva Bours

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder