Logo Floor
Nieuws

De kracht van je mindset

FLOOR, 8 oktober 2019

ECJP -Ervaringscentrum Jong Perspectief- schrijft zo nu en dan een gastblog voor FLOOR met handige tips. We vroegen hen om tips die kunnen helpen bij het bereiken van een toekomstplan. Mindset speelt daar ook een rol in.

Door: Nathalie Verberne

Bij ECJP zijn we voornamelijk gericht op praktische zaken, zoals: regelingen, vergoedingen, uitkering en regels/mogelijkheden bij studeren en werken. Je kunt ons dan ook gratis een WhatsApp berichtje sturen als je vragen hebt of vastloopt. Tegelijkertijd weten we dat er meer is dan alleen de praktische zaken, zo is bijvoorbeeld je mindset een belangrijk onderdeel om alles uit het leven kunnen halen met een chronische aandoening.

Wat is een positieve mindset en wat levert het op?

Het hebben van een chronische aandoening, beperking of handicap kan behoorlijk zwaar zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal vraagt dit veel van je. Een positieve mindset kan daarom veel uitkomst bieden. Een positieve mindset betekent dat je optimistisch in het leven staat en makkelijk kunt kijken naar mogelijkheden, oplossingen en moeilijke situaties kunt zien als leermomenten. Je gaat niet direct bij de pakken neer zitten maar kijkt hoe je dingen kunt oplossen of makkelijker maken voor jezelf.

Dit kan lastig zijn als je lichamelijke of psychische klachten hebt, want niet de aandoening op zich is lastig, ook het acceptatieproces en alles wat erbij komt kijken kan veel invloed hebben op je leven. Het is logisch dat er emoties vrijkomen zoals frustratie, verdriet en boosheid. Daarbij kan het zijn dat je vaak negatief denkt over jezelf of het leven. Echter brengt deze negativiteit je niet verder, het kan er zelfs voor zorgen dat klachten toenemen en je de situatie moeilijker of slechter ziet dan het daadwerkelijk is.

Hoe ontwikkel je een positieve mindset?

Een positieve mindset is niet iets wat je van de één op de andere dag kunt ontwikkelen, dit heeft tijd nodig. Het belangrijkste om mee te beginnen is bewustwording van je gedachten en je gedrag. Want pas als jij je bewust bent van je denken en doen, kun je ook dingen gaan aanpassen.

Merk jij dat je gefrustreerd of boos bent? Probeer dit gedrag te herkennen en te doorbreken; denk na over waarom iets je boos maakt, wat wordt er in jou getriggerd? wat vind je moeilijk? Datgeen wat naar voren komt is iets waar je aan mag werken. Daarnaast kun je kijken hoe je jouw gedrag kunt ombuigen: wat leer je nu? En hoe kun je handelen op een manier dat boosheid op de achtergrond komt te staan?

Ook wanneer je voor een lastige situatie staat kun je in plaats van opgeven en boos worden, nadenken over hoe je de situatie makkelijker kunt maken, in het vervolg kunt voorkomen of zelfs kunt oplossen. Door jezelf te stimuleren om op een andere manier te denken en vanuit een ander perspectief te bekijken, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. Uiteindelijk, als je lang genoeg blijft oefenen zal dit een gewoonte worden.

De kracht van je mindset

De kracht van je mindset is dus erg sterk. Je kunt doormiddel van je mindset veel bereiken OF de situatie heel zwaar maken – dat is maar net hoe jouw mindset gebruikt. Een positieve mindset ontwikkelen heeft tijd nodig, maar tegelijkertijd is dit wel iets wat jouw leven een stuk fijner kan maken.  En boos, teleurgesteld of verdrietig zijn – dat mag nog steeds. Alleen zul je merken dat je hier beter mee om kunt gaan als je optimistisch in het leven staat en sneller de draad weer kunt oppakken.

Je gedachtenkracht is sterk, doe er je voordeel mee!

Wil jij nou graag in contact komen met positieve jongeren die net zoals jij een aandoening hebben? Meld je dan gratis aan bij de ECJP Community, een fijne en positieve groep van jongeren met uiteenlopende diagnoses, maar allemaal met één doel: elkaar inspireren, voorzien van tips en herkenbare verhalen delen.

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder