Logo Floor
Het verhaal van

Casper

Meer zelfvertrouwen kweken, meer structuur in het leven aanbrengen, Casper (27) wilde allebei wel, maar waar te beginnen? Hoewel Casper op het autismespectrum zit, vond hij professionele hulpverlening voor deze kwesties niet passend. Op zoek naar iemand waarmee hij één op één zou kunnen sparren, kwam hij al googlend FLOOR jongerencoaching tegen. Een persoonlijk toekomstplan bleek precies wat Casper nodig had. In gesprek met coach Roy (42) kristalliseerden de heren een overkoepelend doel: Casper wilde meer zelfredzaam zijn. Hoe kwamen ze tot dit doel en hoe zijn ze ervoor aan de slag gegaan? Lees hier het interview met oud-coachee Casper!

Grenzen

We spreken af in Het Coachhuis in Utrecht. Een bekende plek voor coach en coachee, want tijdens hun traject was dit hun vaste ontmoetingsplek. Een aantal coachingstrajecten is  door de pandemie overgegaan op beeldbellen, maar dat werkt voor Casper niet. Toeval wilde dat het durven aangeven van grenzen ook één van de thema’s was waar Casper aan wilde werken. Tegen zijn coach zeggen dat beeldbellen voor hem absoluut niet werkte, was daarin een goede oefening. Een geslaagde, kan je wel zeggen, want vanaf dat moment spraken de twee elkaar in Het Coachhuis.

Communicatie

Sinds Casper klaar was met zijn ICT-opleiding zat hij een beetje vast, vertelde hij Roy. Hij wilde op verschillende vlakken in zijn leven verbeteringen aanbrengen, namelijk: zijn zelfvertrouwen vergroten, zijn communicatievaardigheden verbeteren, structuur in zijn leven aanbrengen en beter worden in het aangeven van zijn grenzen. Als ik Casper vraag om een voorbeeld te geven van waar hij tegen aanliep, vertelt hij dat hij soms te trots was om toe te geven als iets hem zwaar viel. Zo was het al een hele stap om aan Roy, maar ook aan zichzelf, toe te geven dat hij soms best moeite heeft om met mensen te communiceren. “Vooral praten over koetjes en kalfjes vind ik best lastig.” Door middel van gesprekskaarten en gesprekstechnieken die hij van Roy aangereikt had gekregen is Casper toen begonnen om met zijn collega’s én zijn ouders te oefenen. “Nu gaat dat echt veel soepeler”, vertelt Casper.

Durven

Een andere waardevolle oefening die Casper en Roy hebben gedaan was uitwerken wat Caspers waarden en passies zijn in het leven. Zo kwamen ze erachter dat Casper meer met zijn creativiteit wilde doen. Hij houdt van koken, houtbewerken, verhalen vertellen, maar ook enorm van muziek. Hoe kwam het dat hij hier niet zelf mee aan de slag ging? “Ik ben vaak bang iets niet goed te doen”, vult Casper aan. Gelukkig kende Roy een muziekleraar in Utrecht die geknipt bleek voor Casper. In het Utrechtse Blauwkapel is Casper op muziekles gegaan bij dit contact van Roy en dat bleek een groot succes! “Ik heb over verschillende instrumenten kleine beetjes geleerd, maar ik heb vooral geleerd dat je gewoon moet dóén.” Het is misschien wel het meest waardevolle dat hij geleerd heeft tijdens zijn coachingstraject, vertelt Casper. “Ik durf nu veel meer uit te proberen, want ik weet nu dat het niet uitmaakt als het misgaat.”

Toekomst

Op de vraag of Casper FLOOR jongerencoaching ook aan andere jongeren zou aanraden antwoordt hij volmondig ja. Wat was er specifiek zo fijn aan de coaching van Roy? “Dat hij heel goed luistert, tips geeft en zich kan inleven.” Hoe Casper nu verder gaat, is de laatste vraag. Het persoonlijke toekomstplan heeft hem meer zelfredzaam gemaakt waardoor hij het gevoel heeft zelf de regie over zijn leven te hebben. Dat blijkt wel het meeste uit dat hij na de pandemie gaat beginnen met het zoeken van een eigen woonruimte. “Dankzij alle tips van Roy heb ik daar nu genoeg zelfvertrouwen voor.”

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder