Logo Floor
Het verhaal van

Bart

Hoe coach je jongeren die niet het reguliere pad bewandelen wanneer je gewend ben topsporters te coachen? Bart (56) uit Franeker weet er inmiddels alles van. Na veel coachingservaring te hebben opgedaan in de sportwereld kwam hij via LinkedIn oude bekende Gigi tegen. Dit weerzien had een mooi gevolg, want Bart wilde graag wat vrijwilligerswerk doen en Gigi was voor FLOOR jongerencoaching op zoek naar nieuwe coaches. Hoe is het Bart vergaan? Je leest het hier!

Coachopleiding

Toen een vriend van Bart in 2010 voorstelde om samen een coachsopleiding te volgen zei Bart meteen ‘ja’. Samen zaten ze in de schoolbanken van School voor Coaching. Een ideale plek om de geleerde lesstof toe te passen bleek de voetbalclub van Barts dochter. Met veel plezier heeft hij die acht jaar lang gecoacht. Ook toen hij hiervoor werd gevraagd hoefde hij niet lang na te denken. Dat iets op vrijwillige basis doen niet hetzelfde betekent als iets vrijblijvend doen maakte Bart vooraf meteen duidelijk. “We gaan voor wat maximaal mogelijk is. Het gaat om plezier, maar ik ga niet een beetje klungelen langs de lijn en we rommelen maar aan, dan moet je mij niet vragen.” Het is deze mentaliteit die tot meerdere kampioenschappen heeft geleid! Veel van wat hij nu nog steeds toepast in zijn coaching heeft hij geleerd in die acht jaar. “Het was een soort proeftuin om mijn coachvaardigheden in de sfeer van teamcoaching te oefenen en te testen van wat werkt wel en wat werkt niet.” Ondertussen deed Bart ook ervaring op als coach van een semi professioneel mountain team, de biljartsport, crossfit en meer. Allemaal totaal andere takken van sport, maar dat maakt niet uit volgens Bart. “Het gaat om de mindset en je invloed daarop.”

Coachen met topsportmindset

Die invloed op je mindset kun je niet zomaar rechtstreeks knippen en plakken op de manier van coachen die past bij de coachees van FLOOR, dacht ik zo. Dat bleek deels waar. “Het was even leren terugschakelen”, vertelt Bart. Waar hij normaal gesproken begon in schakel vijf merkte hij nu dat hij op een veel rustiger tempo moest inzetten. “Dan ging ik van vier naar drie en dat bleek dan soms nog vaak te snel, maar uiteindelijk belandde ik op schakel twee en dat blijkt vaak wel een goed tempo.” Wat hierin heel behulpzaam is is de toegewezen supervisor van FLOOR, zo blijkt. Zowel de supervisor als de intervisiebijeenkomsten hielpen Bart namelijk om inzicht te krijgen in hoe het tempo omlaag geschroefd kon worden. Op die manier is het zover gekomen dat Bart inmiddels bijna zijn eerste coachingstraject erop heeft zitten. “Je hebt te maken met één persoon waarmee je de boel moet afstemmen en dat ging best goed uiteindelijk.”

FLOOR methode

De FLOOR methode hielp hier goed bij. Wanneer je opgeleid wordt in de FLOOR methode beloof je dat je er toegewijd mee gaat werken. Ook hier ervaarde Bart dat wel eens als een uitdaging. “Het sluit best aan op wat ik gewend ben, maar ik ben nogal van ‘wat zich aandient, daar gaan we mee aan de slag’ dus soms was het wel lastig om me strikt aan de FLOOR methode te houden.” Gelukkig hielp supervisor Sandra daar heel goed mee door hem eraan te herinneren dat je de coachee juist erg helpt door je wel aan de FLOOR methode te houden.

Bart methode

Zo bleek het ook te werken voor Jetze (26), de coachee van Bart. Het persoonlijke toekomstplan waaraan gewerkt zou worden tijdens het coachingstraject was meteen duidelijk: Jetze wil een baan en wilde dus leren hoe je daarvoor solliciteren moet. “De Bart methode is dan om heel praktisch aan de slag te gaan. Schrijf mij maar een sollicitatiebrief en op basis van die brief gaan we een sollicitatiegesprek voeren en zo gaan we oefenen.” De pandemie had geen invloed op het coachingstraject omdat de heren er vanaf het begin voor kozen om hun tijd samen in te vullen met wandelingen. Dat is ook typisch aan de Bart-methode: een wandeling maken en dan bij een vuur in het bos nabij zijn huis goede gesprekken voeren.

Aan het werk

Tijdens hun coachingstraject is Jetze al werkzaam geweest in een magazijn en in een broodjeszaak. Tijdens de terugkoppeling aan de supervisor bleek Sandra erg enthousiast over de geboekte resultaten. Dat Jetze al aan het werk is is immers een stap in de goede richting. “Terwijl ik in eerste instantie juist dacht: ja hij is wel aan het werk, maar niet per se in het veld waar hij zijn achtergrond heeft. Dan merk je misschien toch nog wat van die topsportmindset. Maar Sandra heeft natuurlijk helemaal gelijk.”

De toekomst

Wat Bart nog hoopt te bereiken met coachee Jetze is dat hij zelfverzekerd genoeg wordt om in zijn eentje door te zetten en te werken aan hoe hij zich presenteert, maar ook aan hoe hij het enthousiasme dat hij in zijn brieven steekt ook leert uiten in een gesprek.

Voordat Bart weer een FLOORjongere gaat coachen wilt hij nog een wens die hij heeft voor Jetze met ons delen: “Ik wens hem een lichter leven toe. Licht in letterlijke en figuurlijke zin. Dat het leven wat lichter gaat voelen. Dat hij voelt dat hij mag zijn zoals hij is en lekker de wereld in gaat.”

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder