FLOOR gebruikt deze methode in een iets aangepaste vorm, aangezien PCP zich in eerste instantie vooral richt op mensen met een verstandelijke beperking. Appreciative Inquiry is al in 1987 gepionierd door de Amerikaanse wetenschappers Cooperrider en Srivastva.
Waarderend onderzoeken heeft twee belangrijke pijlers;
- Focus op wat er goed gaat en waar je naartoe wilt. In tegenstelling tot focussen op problemen en het analyseren van hoe problemen ontstaan zijn, kijk je naar wat er nu wel is.
- Met de waarderende benadering haal je mensen erbij i.p.v ze af te stoten.
Basis
De achterliggende principes van AI zijn belangrijker dan het volgen van een precies stappenplan. AI zorgt ervoor dat er een constructieve sfeer ontstaat waarin ruimte is voor creativiteit, spontane ideeen en acties. Het zorgt er voor dat er eigen verantwoordelijkheid wordt genomen en naar de toekomst gekeken wordt. Meer over deze methode lees je hier.
Deze methode sprak ons aan vanwege de benadering en waardering. We kijken vooral naar; wat gaat er wel goed, wat is er wel? Ook als jongeren thuis zitten, een ziekte hebben of een label. Focussen op wat er allemaal niet goed gaat, helpt je niet vooruit. AI helpt hen te focussen op positieve aspecten, dromen en mogelijkheden. Onze coaches focussen op het stellen van waarderende, open vragen. Er wordt vanuit gegaan dat de jongere goed is zoals hij is. Hierdoor kan de jongere kijken naar zijn talenten, dromen en het netwerk dat kan ondersteunen bij de uitvoering van de gemaakte plannen.