Logo Floor
Nieuws

Hans Timmerman

FLOOR, 19 maart 2020

Hans Timmerman is een bevlogen bestuurslid bij FLOOR. We stellen hem graag aan je voor. Deze opbouwmedewerker met een passie voor pionieren en ontwikkelen kwam bij FLOOR terecht omdat hij naast zijn werk graag maatschappelijk actief is.

Een opbouwwerk-achtergrond? Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Hans zoekt graag, samen met anderen,  naar mogelijkheden en perspectief. “Het is voor iedereen van belang om perspectief te blijven zien. We moeten constant dealen met een omgeving die verandert. Ik vind het leuk om daarop in te spelen. Om te blijven ontwikkelen.” Dat sluit ook wel aan bij het gedachtegoed van FLOOR, om te blijven kijken naar wat je nodig hebt om tot je recht te komen. “Ik kijk graag eerst op kleine schaal naar wat werkt. Dan kun je kijken hoe je dat verder uit kunt bouwen. Daar word ik echt blij van en dat doe ik graag voor organisaties.” De bestuursfunctie bij FLOOR ervaart Hans bovendien als leerzaam. “Je kunt vanuit verschillende rollen kijken en daar leer ik ook weer van.”

Mogelijkheden

Eerder hielt hij zich bezig met het opleiden van werkzoekenden en later was hij verantwoordelijk voor het opleidingsbeleid van de brancheorganisatie voor de gehandicaptenzorg. Hij kijkt graag naar duurzaam ontwikkelen, naar hoe mensen zich kunnen ontwikkelen en van waarde kunnen zijn voor anderen.  Hans denkt dus echt in mogelijkheden. Een beperking blijf je vaak tegenkomen, maar je kunt er mee om leren gaan zodat je talenten benut. Hij schreef er samen met collega’s en professor Mark van de Meer een boek over, over dat duurzaam ontwikkelen, getiteld ‘Samen werken aan Perspectief’.

Inspelen op veranderingen

Hans kende de Person Centered Planning methode die FLOOR heeft aangepast voor onze doelgroep al. “Het leuke daaraan vind ik dat je met de toekomst bezig bent.  Constant zorgen dat je op de veranderende omgeving acteert en nagaan welke bijdrage je kunt en wilt leveren. Dat kun je soms zelf nog niet goed overzien, maar mensen van buitenaf kunnen je daar wel bij helpen. En dat is nu precies wat mij drijft. Eigenlijk is deze methode voor iedereen nuttig, denk ik. Beperking of geen beperking.” Dat vinden wij bij FLOOR ook de kracht van deze methode. Het is niet alleen bruikbaar voor één doelgroep. Iedereen heeft iets aan het creatief bezig zijn met het maken en bijstellen van plannen voor je eigen toekomst.

Creatieve denkkracht

Zijn kracht zit in het netwerken, één van de basisprincipes van FLOOR. Hoe kun je de juiste mensen met elkaar in verbinding brengen? “Daarbij is het enorm belangrijk, dat je met mensen werkt die willen. Van hen ga je uit. Dat vind ik ook de grote kracht van FLOOR – en een waar ik een positieve bijdrage aan probeer te leveren-  dat jongeren met een beperking juist creatief inspelen op hun omgeving. Door je beperking moet je vaak veel dealen met je omgeving. Ook heb je je eigen interesses en capaciteiten.  Net als anderen blijf je voortdurend leren en ontdek en ontwikkel je je eigen kwaliteiten.

Juist mensen met een beperking leren vaak om buiten de gebaande paden te denken. Ook deze kwaliteit is voor de toekomst van groot belang. Over vijf jaar ziet de wereld er tenslotte weer totaal anders uit. Mensen met een beperking moeten die creatieve denkkracht aanboren, voor zichzelf én als voorbeeld voor anderen.” Heb je zelf dan ook een beperking? Hans is zelf dyslectisch en daardoor een krachtige beelddenker. Zo grapt hij “Ik heb een groot netwerk, dus namen onthoud ik meestal niet. Maar als ik je foto zie, dan weet ik meteen wie ik voor me heb.”

Deel dit bericht

Meer verhalen
over FLOOR?
Lees verder